Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2010 21:35 - забележителнсти от нашият край
Автор: btskj Категория: Туризъм   
Прочетен: 12549 Коментари: 7 Гласове:
1



              Град Кърджали е най-големият административен, политически и културен център в Източните Родопи. Неговият регион представлява уникална смес от исторически паметници, уникални природни феномени, множество културни паметници.            

             Регионален исторически музейсъществува от 1963 година.Разположен е в старинна триетажна сграда, архитектурен паметник на културата, построена в началото на 1920 г.

           Музеят съдържа над 45 хиляди експоната, проследяващи живота в Източните Родопи от най-дълбока древност до началото на 20 век, събрани в три колекции, тематично обособени в отдели „Археология“, „Природа“, „Етнография».

 

             Художествената галерия «Станка Димитрова» е основана през 1961 година като филиал на Националната художествена галерия, и се обособява като самостоятелна институция през 1967 година.

         Разположена е в старинна сграда, строена и ползвана за турски конак. Галерията съхранява колекция от икони, както и значителни творби на някои от най-известните български художници: Владимир Димитров-Майстора, Ярослав Вешин, Стоян Венев, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков, Сирак Скитник, Стефан Иванов, Васил Захариев, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Данаил Дечев, Светлин Русев, Вера Недкова, Атанас Нейков, Виолета Дечева, Лика Янко, Михалис Гарудис и др.

            Храм «Свети Йоан Предтеча»  -  намира се в кв. «Веселчане».

Той е бил част от средновековен манастирски комплекс от Х – ХІV век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция. Доказателство за това са разкритата гробница на епископ и намерените в нея уникални златотъкани епископски одежди.

              Манастирският комплекс «Успение Богородично» е уникално духовно средище, в което има православно училище, музикална школа, безплатен медицински кабинет, трапезария за бедни. В храма, където служи отец Боян Саръев, се пази частица от Христовия кръст – открита в епископския храм близо до Перперикон. Комплексът се намира в кв. «Гледка».  Разполага и с хотелска част. 

             Античният и средновековен град Перперикон – намира се   на 15 км от Кърджали, на скален връх висок 470 м. Край него тече златоносната река Перперешка, с много красиво устие в язовир "Студен кладенец". Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Върху специален олтар се извършвал винено-огнен обред и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.      Археологическият комплекс се състои от четири основоопределящи части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха: мощна крепостна стена; Акропол – изграден от огромни каменни блокове, разположен в най-високата част на хълма; дворец изсечен в скалите; северно и южно предградие, представляващи малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове. Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. В началото на V век града става епископско средище, след като в Родопите се приема християнството. През VІІ-ХІV век Перперикон процъфтява като областен център. В края на ХІV век турците завладяват и разрушават крепостта, чиито руини постепенно потъват в забрава.

                Мегалитният паметник край с. Татул 

    На 14 км. източно от Момчилград се намира едно от най- значимите тракийски светилища в Родопите. То носи името на село Татул, непосредствено до което се намират добре запазените останки датиращи от около VI в. пр.н.е. Според научните изследвания този древен култов център е бил място за жертвоприношения към бога на Слънцето, за което подсказва и формата на най-високата част от мегалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце. Вероятно жертвоприношенията са били извършвани при залез слънце, след което в сутринта на новия изгрев се е раждала и вярата в изкуплението.
Според последните изследвания на учените, Татул е светилище свързано с култа към Орфей, където тракийските царе са погребвани по един необичаен начин - на върха на хълма в скалната пирамида, а не както е в долината – под могили. Това е една символика показваща близката връзка със Слънцето, респективно с Бога.
 

              Древното тракийско светилище „Орлови скали” се издига недалеч от град Ардино, на около два километра. На високите скали има издълбани 97 скални ниши с размери 32-45-50. Дълбочината им е 8-12 см. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочи или глинени съдове, свързани с култа към умрелите. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово и Дъждовница. По голямата част от пътя е достъпен за високопроходим автомобил, а останалата част – пеша.

            Дяволският мост (Шейтан кьoпрю) се намира на около 10 км от град Ардино. Построен е през ХІV век върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа. 
Мостът е пешеходен, дълъг 56 метра, широк - 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата. Височина на централния свод - 11,50 м. По ръба на пътното платно е запазен каменен парапет с височина 12 см. Върху един от камъните на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан "Печатът на Соломон.

                   Крепости 

     Късноантичната и средновековна крепост при с. Вишеград.                              
 Тази родопска крепост се намира на десния бряг на р. Арда и е разположена върху скалист връх над яз. "Студен кладенец". Крепостта е малка, 562 кв. м, а запазените й стени са високи до 8 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-ХІІІвек. Намира се непосредствено северно от едноименното село и до нея се стига по коларски път. Село Вишеград е свързано посредством автобусна линия с гр. Кърджали и отстои на 4 км югоизточно от него.

               Крепостта при с. Устра - намира се до село Устрен, Джебелско.
Разположена е върху продълговат скалист връх.
Дължината на цялата крепостна стена е 113 м, а запазената височина на стените е до 10 м. Разкрити са основите на жилищни помещения, водохранилища и складове за храна.

                Крепостта «Моняк» -   намира на 2 км южно от с. Широко поле. Селото отстои на 7 км източно от Кърджали.  Останките й се намират на скалист връх, наречен "Шеста крепост" с надморска височина 586 м. Склоновете му се спускат стръмно към р. Арда (сега яз. "Студен кладенец").
Построена е през ХІІ - ХІІІ в. Запазената част от крепостната стена е дълга 273 м, като на места е висока до 5 метра.  Моняк е свързан и с похода на кръстоносците през 1206 г. във вътрешността на Родопите.
 

Вкаменената гора
       В района на с.Равен.- Момчилградско, се намира уникален скален феномен- Вкаменената гора. Множеството каменни стъбла на тази гора са с диаметър от 5 до 120 см и височина 4-5 метра. Имат вид на дълго горели, но недогорели дървета. Съставени са от здраво споени песъчинки и скални отломки. Предполага се, че са скали, които са се образували преди 25-30 млн. години, когато Източните Родопи са били подложени на подводна вулканична дейност.  

              Каменните гъби – природен феномен, разположен на около 1 км северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи.   Самите скали са високи до 2,5-3 метра. Местността с площ 3 хектара, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

            Каменната сватба -  природен феномен, намиращ се близо до село Зимзелен, на около 5 км от град Кърджали. Разполага се на повече от 40 декара площ. Каменната сватба представлява скални образувания формирани преди около 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Красивите скали са се образували от утаената вулканска пепел и скални късове, наподобяваща човешки фигури, коне, птици, обелиски. Името на скалната група – Каменна сватба – е дадено заради няколко скални къса, оформящи една група, която, с извесно въображение, може да се оприличи на група хора. Според легендата сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка.

          Пещерата «Утробата» -тракийско светилище Пещера Утроба датира от XI-Х в. пр.н.е. Храмът се намира близо до с. Ненково в местността „Тангардък кая“, на около 55 км северозападно от град Кърджали. Пещерата представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на вулва.  Височината на отвора е 3 м, ширината 2,50 м, а дълбочината около 22 м. В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минутки всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. В деня на пролетното равноденствие, слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота. До момента това е единствената открита подобна пещера.          

Комплекс «Белите брези»

              С най-голямо регионално и местно значение за развитието на туризма и отдиха в района на град Ардино си остава естественият брезов резерват с обща площ 3 680 дка. Тук се намира туристическият комплекс „Белите брези” (7 км от гр. Ардино по пътя Кърджали – Смолян), разполагащ с около 14 почивни станции и хижи с общ капацитет 250 легла.Въздухът в комплекса спомага за лечението на белодробни и алергични заболявания. Природогеографските условия са спомогнали за обособяването на КТК “Белите брези” като база за развитие на туризма в общината. КТК “Белите брези” се явява като център за организиране на излети и екскурзии до връх “Алада. Комплексът “Бели Брези ” е регламентиран като курорт от местно значение със Заповед №5585 от 1961 г. на Министерството на народното здраве.

   Хижа „Млечино”

         Намира се на 3км северно от село Млечино и на около 30 км от Кърджали. Представлява масивна триетажна сграда, с капацитет 50 места, със собствени и етажни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление. Разполага с туристическа кухня и столова. Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг. Стопанисва се от Туристическо дружество Кърджали.

        Съседни обекти:

- хижа „Белите брези”-2,30ч.;

- хижа „Боровица”-4,00 ч.

 
    Хижа „Боровица”  -  туристическа хижа разположена на брега на язовир «Кърджали». Най-близкият град Кърджали отстои на 18 км, с него се свързва посредством асфалтов път. Хижата представлява масивна триетажна сграда с капацитет около 50 места с етажни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление. Друга най-близка хижа е хижа „Млечино“ на около 4 часа пеша по маркирана туристическа пътека. Името си хижата  дължи на близко разположената река Боровица, ляв приток на река Арда.

                                  Почивна база „Нановица”

  Намира се в югоизточния дял на Родопа планина, на 30 км от гр. Кърджали, на 15 км от гр.Момчилград и на 500 м от с. Нановица.                            
Базата разполага с 22 легла разположени в единични апартаменти, две стаи с по две легла и четири стаи с по четири легла. Всички стаи са със собствени санитарни възли. Базата е изградена на брега на два микроязовира в борова гора. Близо до нея са следните забележителности:

·                                 Природният феномен "Вкаменената гора" - 5 км

·                                 Язовир "Студен кладенец" - 10 км

·                                 Еленово стопанство "Студен кладенец"

·                                 Резерват “Вълчи дол”

·                                 Мегалитен паметник "Татул" - 3 км 

                     Хижа „Устра”

Хижата се намира на 800 м надморска височина в подножието на крепостта Устра.

 

Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет от 35 места. Водоснабдена, електрифицирана, отоплява се с печки на твърдо гориво, туристическа столова. В близост са Лебедовите езера.

Изходни пунктове:

·                                 гр. Джебел (спирка на жп линия Русе-Подкова) - 2,30 ч. (9 км по шосето за с. Устрен)

Съседни обекти:

·                                 внушителните развалини на крепостта Устра - 0,30 ч. 

                       Язовир „Кърджали”
        Една от забележителностите на Кърджали е язовир Кърджали, който е един от най-големите в България. Неговата дъговидна стена е висока 103 метра, единствената такава на Балканския полуостров. През лятото язовирът служи като средство за отмора на много жители на Кърджали и гости на града.В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти, лятни вили. Атракция за посетителите са кораба Емона и плаващите ресторанти, предлагащи богато рибно меню. На туристите се предлагат още водни колела, джетове и водни ски.   
      
На язовир Кърджали е изградена и модерна база на федерацията по гребане, където националнят отбор провежда редовно своите лагер-сборове.
Слънчевите и меки есенни дни, съчетани с красивия изглед на различно обагрени гори и леко потънали в омара околни планини, създават условия за отдих и естетическа наслада. Тези условия определят висок рекреационен, спортен и туристически потенциал на района
Намира се на северозапад от Кърджали. Дължина 24 км.
Страхотен за излет и риболов. 
  Край брега на язовира се намират и няколко хотела.
Живописната гледка, която се разкрива от височината на кърджалийския квартал “Главатарци”, е и една от причините той да се обособи като вилна зона на града.

 

Къщата на Живка”.  

Къщата на Живка се намира в новоизграждащото се туристическо селище Главатарци, на брега на живописния язовир Кърджали, на 6 км от гр. Кърджали, На разположение на гостите са три спални помещения (две двойни и една тройна стая), обзаведени с реновриран или ръчно изработени мебели и оборудвани с локални климатици.

 

Страноприемница «Трифон Зарезан» - разстоянието от центъра на Кърджали до странноприемницата е само 7 километра. Съхранила традициите, стила и духа на Родопите, странноприемница "Трифон Зарезан" предлага на своите гости уникални условия за пълноценна почивка. Архитектурният колорит се допълва от винарна, лобибар, басейн с джакузи, барбекю-чеверме, селска фурна, летен бар, лятна градина и паркинг, които са на разположение на гостите по всяко време.

                                                      Главатарски хан  

        Намира се на 7 км. от град Кърджали в близост до водите на язовир Кърджали и на 20 км от Перперикон и Татул.Разполага с 20 стаи и 5 апартамента, ресторант, конферентна зала, сауна, стая за масаж, централно отопление, климатици, интернет, телевизор, вход за хора в неравностойно положение.
За ценителите на традиционната българска кухня ресторант "Старата къща" предлага вкусни родопски специалитети.
 
      Язовир „Студен кладенец” -  разположен по средното течение на река Арда, на югозапад от град Кърджали, на границата на териториите на община Кърджали и община Крумовград. Със своите 25600 дка площ, «Студен кладенец» е вторият по големина язовир в България, след язовир «Искър».                
Тук може да се наеме лодка и да се обиколят за няколко часа красивите части на язовира. Любителите на риболова могат да опитат късмета си за шаран, сом, речен кефал, мрени, бяла риба и други. Язовирът с голямата си водна повърхност и дължина създава възможност за упражняв ане на водни спортове. Край с. Калоянци има леглова база за 50 – 60 туристи.

     Южно от язовир "Студен кладенец", в землищата на с. Студен кладенец, с. Стари чал и с. Бойник, на площ от 774,7 ха е разположен единственият в Източните Родопи естествен резерват със строг режим на охрана "Вълчи дол". Във "Вълчи дол" има изключително разнообразие на грабливи птици. Установени са общо 23 вида, от които 21 са включени в Червената книга на България – черен, белоглав и египетски лешояд, царски орел, черен щъркел, бухал, гарван, скална зидарка, син скален дрозд, испанско каменарче, голям маслинов присмехулник, малко черноглаво коприварче, червеногушо коприварче, белочела сврачка, черноглава овесарка, скална зидарка и др. 

        Язовир «Ивайловград»  

                        Третият язовир от водно-електрическата каскада Арда, на река Арда, е построен през 1964 година и един от най-живописните в България. Крайбрежието на язовир Ивайловград е потънало в зеленина и е с голям потенциал за развитие на туризъм и водни спортове. Ежегодно, в началото на юни, тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк.  
Язовир Ивайловград е притегателен център за любителите на природата. В зоната около язовира се изгражда адекватна туристическа инфраструктура. Непосредствено под язовирната стена са построени няколко ведомствени почивни бази, а с откриването на летния риболовен сезон най-достъпните места около него се превръщат в малки къмпинги, като се лови сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба.

                 Дивечовъдни стопанства 

       Ловно стопанство "Женда" се намира в Средния дял на Източните Родопи и обхваща обща площ от 5.300 ha. Теренът е типично планински. 95% от цялата територия са гори, предимно широколистни. Ловува успешно благороден елен, дива свиня, лопатар, муфлон. Трофеите от лопатар тук са особено достойни да бъдат окачени на стената, като същевременно са и много изгодни – големи, но леки. Можем да отличим и лова на муфлон и глиган. Организират се и добри гонки. "Женда" разполага с два много добри ловни дома – "Болярци" и "Женда".

 

Двата ловни дома са с капацитет 17 легла. Сред екстрите, с които разполага, са сауна и винарна. В свободното от ловни емоции време домакините предлагат на гостите си посещения до резерват "Женда" и останките от древната тракийска крепост "Перперикон". 

       Нощувката в самостоятелна стая в двата дома на станцията в Женда и Болярци е 40 евро, а в стая с две легла по 20 евро на легло. Отделно се плаща за ползване на ловен водач, за транспорт, както и за отстреляния дивеч. Тарифите се определят със заповед на председателя на Държавната агенция по горите.
Ловуването става с предварителен договор и предплащане на 30 % от цената на услугите.
 

        Дивечовъдна станция "Студен кладенец" се намира в източната част на Родопите, в близост до Момчилград, по брега на язовир със същото име и се харатеризира с леко хълмист терен. Площта, върху която е разположено стопанството, е 7000 хектара, от които 5200 хектара са ловната част, а останалата е резерват за редки и защитени птици и бозайници. Основният вид дивеч, които се стопансива в "Студен кладенец" е елен лопатар с постоянен запас около 5000 животни за последните пет години.
        На територията има трайно присъствие на хищници като вълци, чакали и други.. Ловният дом, където ловците могат да отседнат се намира на брега на язовир "Студен кладенец" и разполага с две единични стаи, две двойни и един апартамент. Поддържа се градина, осигуряваща екологично чисти зеленчуци за приготвяне на храна за отстедналите в ловния дом. Кухнята предлага традиционни български ястия и дивеч. В стопанството се предлага ловен, риболовен и екотуризъм. ДДС “Студен кладенец” основно се занимава с развъждане и разселване на елени. Ловуването се извършва по линията на организиран ловен туризъм.  В рамките на стопанството се намира скалния масив “Юмрук кая”, където гнездят белоглав, черен и египетски лешояд и скални орли, които са  защитени в цяла Европа.

                                                                             Екопътеки

     Екопътека  свързва кърджалийското село Рани лист със скалния град Перперикон. Това  стана възможно благодарение на работата по проект, наречен “Шанс за развитие на село Болярци”.  Проектът е част от проект “Родопи”, който е съвместна инициатива на Програмата на ООН за развитие в България и Министерството на земеделието и продоволствието. 

             Дължината на пътеката е 10 км. Изградена е  беседка,  ремонтирани са и 2-те съществуващи чешми. Екопътеката  преминава през село Болярци и това е надеждата на местните то да живне.  Тръгналите към Перперикон ще се наслаждават на прохладата на гората, на гледката към Кърджали и язовира. Туристи и гости, избрали да стигнат до Перперикон през Рани лист могат да зърнат дори сърни, елени, глигани, фазани и муфлони, които обитават района.

         Екопътека до пещерата «Утробата» -  след хижа «Боровица» пътят минава през леко скалист район, минава и през гората, но маркировката е перфектна .Има 3 беседки за почивка, парапети за улесняване, пейки. От асфалтовия път до самата Вулва, пътя е час и 15 минути и то с много почивки.

        Екопътека «Шампион» - първата екопътека, която започва от двора на българско училище -  СОУ»П. Р. Славейков», намиращо се в кв. «Възрожденци».          Преминава през кв. «Прилепци», следи крайбрежието на язовир «Кърджали» и стига до Кьосевския залив. По самата пътека има изградени осем бази за отдих. От залива има възможност за преминаване на язовира с корабчето «Клеопатра» и лодки до хижа «Боровица».




Тагове:   Нашият,   край,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - бях лятото
13.09.2010 22:25
в "Главатарски хан". Възхитена съм от атмосферата, която са успели да създадат там. Обслужването също е на ниво. Пожелавам на всички да посетят, за да се убедят!
В "Трифон Зарезан" има още какво да се желае.
цитирай
2. анонимен - купить шлепки
17.10.2012 09:25
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://legalizeclub.org/user/ThycleBottect/>обувь дешево купить оптом </a> женская классическая одежда интернет магазин <a href=http://www.download-jet.com/user/ArorsMorifene/>московский интернет магазин одежды </a> бижутерия крючком <a href=http://gold-baku.com/user/Dabslodaded/>платья летние купить недорого </a> новое платье королевой смотреть онлайн ... Удачи Всем!
-====-
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>online pharmacy Kamagra UPS </a> - purchase Kamagra Cheap without prescription :.pay pal Kamagra .:<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra mad </a> - Kamagra or viagra
цитирай
3. анонимен - интернет магазины одежды в киеве
18.10.2012 05:19
Здраствуйте!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://lissyland.com/rpg/boards/highwayblues/member.php?action=profile&uid=288269>купить купальник виктория сикрет киев </a> рубашки женские <a href=http://wp8-apollo.ru/user/engivaionicet/>каталоги одежды 2012 </a> греческая бижутерия <a href=http://botarusu.narod2.ru/>платья в луганске </a> красивые платья фото ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Buy now Kamagra pay Online check </a> - Oral Jelly suppliers usa Kamagra soft tabs : Kamagra UK budget : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>super Kamagra Cheap sildenafil citrate </a> - Kamagra st review
цитирай
4. анонимен - купить недорого футболку
19.10.2012 08:20
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://mpscripts.net/user-55251.html>купить женские майки </a> женские фото <a href=http://xn----itbkmfcfqqex1gl.xn--p1ai/user/DeariaErype/>ирландские платья </a> сайт магазина модной одежды <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>модная одежда для подростков мальчиков </a> очки ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra UK </a> - Kamagra Oral Jelly online0d0a : Kamagra paypal : <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>viagra or kamagra or cialis </a> - Viagra Cialis London Kamagra
цитирай
5. анонимен - купить брюки летние
19.10.2012 17:23
Доброго времени суток!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://fotoinstructor.ru/user/InvanywarJaws/>сушилка для обуви купить </a> интернет магазин одежды для беременных <a href=http://fishmg.ru/user/Bittotheted/>фурнитура для одежды интернет магазин </a> одежда интернет магазин бон прикс <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>нижнее белье женское </a> интернет магазин для беременных ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg usa </a> - Cheapest Kamagra xr Online : Kamagra active halflife : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra tablets discreet Generic </a> - viagra 100mg Kamagra Oral Jelly
цитирай
6. анонимен - купить оптом сумки
21.10.2012 00:07
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://zonefile.ru/user/Sleelfkam/>киев распродажи </a> river island сайт <a href=http://clegaloc.narod2.ru/>посоветуйте интернет магазин одежды </a> платья для полных осень <a href=http://csyst.ru/user/haxysoacy/>элит бижутерия </a> распродажа ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Buy Generic Kamagra Online </a> - Kamagra Oral Jelly review cnet : Kamagra 100mg tadalafil tadalis sx : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>tablets Online Buy Kamagra </a> - Kamagra Oral Jelly online consultation
цитирай
7. анонимен - детская одежда интернет магазин
22.10.2012 08:25
Доброго времени суток!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://cedrus-ekb.ru/user/Scepsypienize/>леггинсы купить </a> платья кудрявцевой <a href=http://med-ruk.ru/user/SorSoxIcorm/>бижутерия таобао </a> купить летнюю куртку <a href=http://sisiska.net/user/Lizeinobe/>одежда недорого </a> купить мужскую обувь ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Online Kamagra Order a prepaid mastercard </a> - get Kamagra Cheapest online sellers :.maryland Kamagra about viagra .:<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>wiagra Kamagra </a> - lek Kamagra dzialanie Kamagra Oral Jelly 100mg offers ajanta pharma Order Kamagra Online overnight delivery
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: btskj
Категория: Туризъм
Прочетен: 36839
Постинги: 5
Коментари: 9
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930